Brandweer stopt met het gebruik van sleutelkluizen en sleutelbuizen

De brandweer maakt op dit moment gebruik van sleutelkluizen en sleutelbuizen om bij een calamiteit zo snel mogelijk toegang te krijgen tot een terrein of gebouw. De sleutelkluis of -buis kan met een hoofdsleutel, die in bezit is van de brandweer, geopend worden.
Brandweer Nederland vindt echter dat eigenaars en gebruikers op zoek moeten naar een alternatief om de brandweer toe te laten. De brandweer wil de verantwoordelijkheid voor ‘toetreding tot gebouwen en terreinen’ weer teruggeven aan de eigenaars en gebruikers.

Dit betekent dat uiterlijk na 1 juni 2027 de sleutelkluis of -buis niet meer gebruikt zal worden door de brandweer. Per 1 juni 2022 is Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland al gestopt met sleutelbuis- en kluissysteem voor nieuwbouw. Het advies is daarom om zelf maateregelen te nemen vóór 1 juni 2027.

Wat betekent dit voor u?
U moet zelf maatregelen nemen om de brandweer toegang te geven. Hiervoor zijn enkele alternatieven. Voor locaties met een automatische doormelding is dit zelfs verplicht. Heb je geen automatische doormelding, maar wil je wel de toegang regelen? Dan kan dit ook. Doe je niks dan zou het kunnen zijn dat het langer duurt voor er actie wordt ondernomen of zal er geforceerd moeten worden.

SOS-Toegang
Een van de mogelijkheden om toegang te verlenen aan de brandweer is via SOS-toegang. Dit is een systeem dat via de schakelkast van een elektrische toegang wordt ingebouwd. Door dit systeem kan een hekwerk of slagboom vanuit een hulpdienstenvoertuig worden geopend. Dit systeem kan ook worden gebruikt door de ambulance en politie. Voor de inbouw van een SOS- Toegang ontvanger geldt een éénmalige investering van € 499,00 inclusief montage excl. BTW. voor SOS- Toegang op verzinkbare palen/pollers of andere bijzondere situaties is prijs op aanvraag.

Klik voor meer informatie op de onderstaande links.