Kom naar de Berkellanddag op 11 mei!

U bent op donderdag 11 mei vanaf 9.30 uur van harte welkom bij café-restaurant Baan aan de Dorpsstraat 6 in Geesteren. Om 10.00 uur opent wethouder Arjen van Gijssel de Berkellanddag. Het eerste deel van de ochtend wordt geleid door JohanGodschalk. Hij vertelt over zijn promotieonderzoek naar de identiteit van de Achterhoek/Berkelland. Ook is er een podiumgesprek over het thema ‘Samenwerken in Berkelland’ En we maken kennis met de OER-ondernemers uit
Geesteren waar we te gast zijn.
Daarna gaat u naar één van de OER-bedrijven in Geesteren voor een workshop en een korte rondleiding door het bedrijf. Er staat een huifkar klaar om u naar het OER-bedrijf van uw keuze te brengen. Rond 12.30 uur bent u weer terug bij Baan. Daar verzorgen de OER-ondernemers een kleine lunch en sluiten we de Berkellanddag gezamenlijk af.

U kunt kiezen uit één van de volgende workshops:

1. Versboerderij Daalwiek: De verbinding tussen boer en bord/korte ketens; hoe kun je die door (lokale) samenwerking versterken?
Evelien Daalwijk van Versboerderij Daalwiek neemt u mee hoe op hun bedrijf gewerkt wordt aan korte ketens en beleving. Ze deelt de ervaringen van hun deelname aan het project ‘Masterclass Achterhoek Food’. Centraal staan vragen als: Hoe krijg je meer verbinding tussen de boerenbedrijven en de consument? Wie heb je daarvoor nodig? Wat heeft de verbinding hun gebracht? Successen en valkuilen?

2. Wijnhoeve Kunneman: Leefbaarheid en naoberschap in het buitengebied: wat is dat? En hoe houden we het buitengebied leefbaar?
Samen met onder andere de belangenverenigingen zijn we actief om onze (kleine) kernen aantrekkelijk en leefbaar te houden. Maar wat is er nu hiervoor nodig in het buitengebied? Hoe houd je verbinding met elkaar en wat is daarbij onmisbaar? Wat is naoberschap en wat is het belang ervan? We gaan graag samen met u en een aantal OER-ondernemers in gesprek!

3. De Melktap: Ken uw gast: hoe in te spelen op motivaties, wensen en interesses van recreanten en toeristen in de Achterhoek en Berkelland?
De onderzoeken naar de vitaliteit van verblijfs- en dagrecreatie in de Achterhoek hebben ons veel inzicht gegeven in de motivaties, wensen en interesses van toeristen en recreanten in de Achterhoek. Ellen Ruiter van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd praat u tijdens deze workshop bij over de uitkomsten van beide onderzoeken en biedt praktische tools om uw gast in de toekomst nog beter te bedienen, onder andere door samen te werken.

4. Bloemen- en zorgboerderij De Scholte: Berkellands Naoberfonds; met mekaar veur mekaar
Ideeëndokter Johan Godschalk neemt u mee in zijn aanpak om een initiatiefnemer met een goed idee te begeleiden naar een succesvol project. Dit doet hij aan de hand van een concrete aanvraag bij het Naoberfonds. Het Berkellands Naoberfonds subsidieert initiatieven en projecten die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid.

5. Janet’s KEETering (bij Baan): Integrale kavelruil op vrijwillige basis om gebiedsdoelen te realiseren
In deze workshop vertelt voorzitter Bertus Hesselink aan de hand van voorbeelden over het werk van de kavelruilcommissie. Een kavelruil kan verschillen in grootte van een tiental hectares tot tweehonderd hectares. Veel doelen op het gebied van landbouw, maar ook recreatie, water, natuur en landschap worden daarbij gerealiseerd. Aan de hand van vragen kunt u in deze workshop de mogelijkheden voor uw situatie helder krijgen.

6. HertenHoeve de Lavei: Wat levert een keukentafelgesprek met een erfadviseur op?
In deze workshop vertelt Koen Nieuwenhuis van WATEA (Werken Aan Toekomstgerichte Erven Achterhoek) u aan de hand van praktijkervaringen meer. Als erfeigenaar in het buitengebied spelen er allerlei ontwikkelingen en komt er veel op je af. Dit kan je bezighouden of vragen oproepen. Een erfadviseur gaat tijdens een keukentafelgesprek open het gesprek met de erfeigenaar aan en geeft waar mogelijk advies en ondersteuning. Koen vertelt u meer over wat een keukentafelgesprek – die door de gemeente kosteloos worden aangeboden – u op kan leveren.

Aanmelden
We hopen dat u erbij bent! U kunt zich aanmelden via
www.gemeenteberkelland.nl/berkellanddag. Aanmelden kan tot uiterlijk 3 mei.