Een innovatief, zelfvoorzienend en daarmee toekomstbestendig bedrijvenpark. Dat is het doel in Borculo. Door samen te werken valt er veel te winnen. “Ondernemers moeten het grotere geheel zien”, zo luidt de boodschap van projectleider Hans Ebbekink en Huub Schoenaker, onderzoeker van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

Bedrijvenpark Borculo, het is de nieuwe naam na de samenvoeging van de bedrijventerreinen Lichtenhorst en Overberkel. “Zie het als een nieuwe start met ambitieuze plannen”,zegt Hans Ebbekink. “Dat is ook nodig”, reageert Huub Schoenaker. “Het ontbreekt nog aan samenhang.

Ondernemers weten vaak niet wat de buurman precies doet. Het begint met bewust te zijn van elkaars nabijheid. De volgende stap is samenwerking. Dan ontstaat een bepaalde dynamiek en valt er veel te halen.” Ebbekink snapt wat er bedoeld wordt. “Je hebt het dan over synergievoordelen. Als ondernemers thema’s gezamenlijk oppakken liggen er inderdaad grote kansen bijvoorbeeld op het gebied van energie, afval, veiligheid en werkgelegenheid.”

Versnelling inzetten

Het zijn uitdagende tijden, een circulaire economie is het perspectief. Het biedt meerwaarde als bedrijven onderling zaken doen en profiteren van elkaars kennis. “Toch is dat nog geen vanzelfsprekendheid”, weet

Ebbekink: “Samen energie opwekken waardoor het bedrijvenpark zelfvoorzienend en onafhankelijk wordt. Het is een mooi voorbeeld waarmee een versnelling kan worden ingezet.” Schoenaker is het daar mee eens. “Je kunt elkaar vooruit helpen en het wordt leuk als je er energie insteekt en successen kunt vieren.” Hij wil benadrukken dat ook andere partijen een belangrijke rol kunnen spelen om ondernemers te ondersteunen, zoals de gemeente en onderwijsinstellingen.

“Ondernemers, overheid en onderwijs moeten het samen oppakken, dan kun je elkaar versterken.”

20 januari webinair

Hij ziet een duidelijke rol voor de HAN, maar ook voor andere onderwijsinstellingen zoals het Graafschap College. “De verbinding is van groot belang. Studenten kunnen helpen ondernemers in beweging te krijgen. Ze leggen een link tussen theorie en praktijk.” Volgens Ebbekink heeft dat ook een ander positief effect. “Studenten krijgen een prima indruk van de bedrijven en hebben een ingang bij de ondernemingen die goed opgeleid en gemotiveerd personeel goed kunnen gebruiken.” Door collectief maatregelen te nemen en structureel samen te werken kan een enorme slag worden gemaakt, beamen de heren. “Het is zaak dat iedereen meedoet en meedenkt. Op die manier ontstaat een unieke kans om Bedrijvenpark Borculo te verduurzamen en op te waarderen. Daarom is het belangrijk dat alle ondernemers meepraten tijdens de webinar op 20 januari.”

Foto: Huub Schoenaker (links) en Hans Ebbekink
Fotograaf: Richard Stegers