‘Dit is voor bedrijven een unieke kans om mee te doen’

“Een unieke kans voor bedrijven om mee te doen.” Rinus Smet heeft hoge verwachtingen van de pilot circulair en toekomstbestendig ondernemen. “Ik ben blij dat er op Bedrijvenpark Borculo een breed draagvlak is, want het bestuur en de ondernemingen pakken het voortvarend op.”

Het pilot project betreft een gezamenlijk project van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) met steun van de provincie Gelderland en gemeenten. Rinus Smet fungeert als Regio projectleider, hij is tevens secretaris van SIKA en projectleider van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD).

Smet benadrukt het belang van het ambitieuze plan. “We zetten hiermee in op duurzame, innovatieve en zelfvoorzienende bedrijven en bedrijvenparken. Een toekomstbestendige, sterke economische Achterhoek, dat is het doel!”.

Koplopers

Drie Achterhoekse bedrijvenparken doen mee. Het gaat naast Bedrijvenpark Borculo om De Laarberg in Groenlo en Bedrijvenpark Wijnbergen in Doetinchem. “Deze parken vormen een koplopergroep en vervullen een voorbeeldfunctie voor de ruim dertig andere bedrijvenparken in de Achterhoek en de hele provincie.

Daar kunnen ze hun voordeel mee doen.” Volgens Rinus Smet valt er namelijk veel te winnen. “In 2021 wordt zo een eerste stap gezet naar de nieuwe circulaire economie. Het is niet alleen duurzaam, maar tegelijkertijd ook efficiënter en het biedt nieuwe verdien- en businessmodellen.”

Samenwerken in de keten is al een bekend fenomeen, maar regionale verbondenheid levert nog meer op, benadrukt de projectleider. “In de Achterhoek zijn ondernemers gewend om samen te werken. Binnen SIKA weten ze elkaar snel te vinden en krijgen ze de handen op elkaar voor innovatieprojecten.”

Dat blijkt ook weer uit de grote belangstelling op Bedrijvenpark Borculo voor dit project, aldus Smet. Ondernemers hebben in de gaten dat ze profiteren van de ontwikkelde kennis, inzichten en methodieken. “Het geeft ze een voorsprong en maakt ze toekomstbestendiger. Ze zijn een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die zich na hun diplomering eerder zullen vestigen in deze streek. Uiteindelijk zorgt het voor meer werkgelegenheid en een economisch vitale Achterhoek. Daarom zeg ik: doe en denk mee met het project.”

Foto: Rinus Smet