Beste (collega) Ondernemers,

Nederland blijft tot en met tenminste 9 februari in lockdown. Het blijven onzekere tijden en de getroffen maatregelen treffen jullie als ondernemer. Het einde is helaas nog niet in zicht.
We realiseren ons dat er doorlopend veel op jullie afkomt en daarom blijven we jullie informeren over alle relevante (economische) maatregelen die er zijn om jullie hulp te bieden.
In deze nieuwsbrief vinden jullie de actuele informatie omtrent de landelijke- en lokale (steun)maatregelen, een oproep aan jullie als ondernemers, de actie “Beleg in Berkelland” en overige relevante informatie.
Bij vragen horen we vanzelfsprekend graag. Bel gerust, we staan klaar. Contactgegevens vinden jullie onderaan deze nieuwsbrief.

Met ondernemende groet,
Bestuur Bedrijvenkring Berkelland
Team Economische Zaken gemeente Berkelland

ACTUEEL
Het kabinet heeft besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari 2021 in lockdown blijft. Ook geldt vanaf 23 januari 2021 een avondklok (21:00 – 04:30 uur). Verder mag een huishouden per direct nog maximaal 1 persoon per dag ontvangen.
Ga hier naar de pagina van de rijksoverheid. Hieronder zijn de informatiesheets te downloaden.

Lockdown verder aangescherpt

Avondklok: blijf binnen

STEUNMAATREGELEN
De overheid heeft meerdere regelingen opgetuigd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Met de regelingen kun je bijvoorbeeld inkomensondersteuning krijgen of tegemoetkoming in je loonkosten. Andere regelingen maken het makkelijker om aan krediet te komen. Na de eerste twee steunpakketten is nu het derde steunpakket van kracht (tot eind juni 2021). In de persconferentie van 12 januari 2021 heeft het demissionaire kabinet aanvullingen op het steun- en herstelpakket aangekondigd. Op donderdag 21 januari zijn de aanvullingen bekend geworden.
De laatste update is te vinden op: de site van de KVK of op de site van de gemeente Berkelland. Hieronder vind je informatiesheet voor het steunpakket.

Steun – en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt verruimd

GEMEENTELIJK BELASTINGKANTOOR TWENTE (GBT)
Ondernemers konden tot 1 oktober 2020 uitstel van betaling aanvragen voor gemeentelijke belastingen. Hieronder lezen jullie wat er nu mogelijk is voor ondernemers als het gaat om betaling van gemeentelijke belastingen. Een maatwerk afspraak bij het GB Twente is (altijd) in overleg te maken.
Lees hier meer over het aanvragen van uitstel

OVERIGE RELEVANTE INFORMATIE

Schuldhulpverlening
De ROZ groep helpt ondernemers ook met advisering bij financiële problemen.
Heb jij als (ex-)ondernemer financiële problemen? Dreigen de schulden je boven het hoofd te groeien? Neem dan contact op met onze partner, de ROZ groep. Via deze link kom je direct op de juiste pagina bij de ROZ groep terecht.

Waar heb jij behoefte aan ?
Korte vragenlijst naar Tozo 3-aanvragers
De ROZ groep heeft een korte vragenlijst gemaakt voor ondernemers die Tozo 3 hebben aangevraagd. We (ROZ groep en gemeente Berkelland) zijn benieuwd hoe het met hen gaat en of ze nog hulp nodig hebben. De vragenlijst vind je hier.
Alle ruim 3500 ondernemers die Tozo 3 hebben aangevraagd, krijgen deze vragenlijst toegestuurd. Afgelopen week (week 3) hebben de eerste 1000 ondernemers deze ontvangen. Tot nu toe hebben we 170 ingevulde vragenlijsten teruggekregen. Al deze ondernemers worden door één van de adviseurs gebeld.
Ondernemers die geen gebruik hebben gemaakt van de Tozo 3 – regeling en toch verder geholpen willen worden kunnen zich melden bij het Team EZ van de gemeente Berkelland. Harm ten Hoopen is hiervoor het eerste aanspreekpunt en zijn gegevens zijn onderaan deze nieuwsbrief te vinden.

NAOBERKREDIET 2.0

Het is soms lastig om als ondernemer de juiste weg te vinden in deze moeilijke periode.
Heeft de coronacrisis een grote impact op je bedrijfsvoering ? Heb je financieel advies en ondersteuning nodig om deze crisisperiode te overleven ? Of zie je toch kansen voor groei? Naoberkrediet helpt Achterhoekse (en dus ook onze Berkellandse) ondernemers graag met financieel advies en coaching.
Voor meer informatie kijk eens op de website.

BERKELLANDSE ONDERNEMERS,
we maken graag tijd voor jullie!

Ondernemers spreken elkaar dagelijks en horen ook van elkaar hoe het gaat. Zeker in deze moeilijke tijden van Covid – 19.
Het blijkt echter dat de hulpvraag vaak niet gesteld wordt en / of er ook onvoldoende zicht is op de (wellicht toch mogelijke) steunmaatregelen.
Wij, als Bedrijvenkring Berkelland en gemeente Berkelland, roepen onze ondernemers op om je toch vooral met vragen hieromtrent te melden. Wellicht kunnen wij je verder helpen en samen kijken naar mogelijke (steun)maatregelen. Of we kunnen jullie van advies voorzien. We maken er graag tijd voor vrij!
Bij vragen of voor het maken van een afspraak neem vooral contact op. Ook dit kan via de Bedrijvenkring of via Team EZ van de gemeente Berkelland. De contactgegevens zijn onderaan deze nieuwsbrief te vinden.

CAMPAGNE WAARDEBONNEN
“BELEG IN BERKELLAND”

Voor velen zijn dit zware tijden, zeker voor winkeliers, horeca, kappers etc. die vanwege de lockdown hun deuren moesten sluiten. Ineens wordt ondernemen stilstaan en afwachten.
De centrumondernemersverenigingen van de vier hoofdkernen zijn samen met Bedrijvenkring Berkelland en de Gemeente Berkelland gestart met een initiatief om die ondernemers te ondersteunen met de waardebonnenaktie “Beleg in Berkelland”. Met Beleg in Berkelland kunnen inwoners van onze gemeente lokale ondernemers steunen. Dat doen zij door waardebonnen te kopen, die ze na de lockdown bij de betreffende winkels, kappers en horeca kunnen besteden. Inwoners kiezen zelf welke winkel(s) zij op deze manier willen steunen. Met dit initiatief willen we lokale ondernemers nu inkomsten bezorgen.
De betreffende ondernemers in de vier hoofdkernen hebben van de eigen centrumvereniging een brief met uitleg ontvangen.
In de maand februari wordt wekelijks een advertentie m.b.t. “Beleg in Berkelland” in Achterhoek Nieuws geplaatst. Heeft u geen brief ontvangen, maar wel interesse in de actie, neem dan contact op met de lokale ondernemersvereniging.
Bij verdere vragen, benodigde informatie of hulp kun je (voor een afspraak) bellen of mailen met:

Harm ten Hoopen
(Team Economische Zaken gemeente Berkelland)
Telefoon: 06 – 102 178 28
Emaill: h.tenhoopen@gemeenteberkelland.nl

Michiel Braakman
(Aanjager Bedrijvenkring Berkelland)
Telefoon: 06 – 502 350 83
Email: aanjager@bedrijvenkringberkelland.nl